Tel Aviv Üniversitesi için yapılacak Nonobilim ve Nanoteknoloji Merkezi’nin tasarlanması için açılan yarışmada jüri, 128 başvuru arasından birinci aşama için 21 başvuruyu seçmişti, son elemeye kalan 6 ekip arasından da 3 finalist geçtiğimiz hafta belirlendi.

Son elemeye kalan altı ekip Elemental S&A, Jestico+Whiles Assotiates, Office of Artchitecture in Barcelona, Atelier d’Architecture Michel Remon, Why, Zarhy+Pez mimari konseptlerini jüriye sundu ve 30 Mart günü yapılan değerlendirme neticesinde Atelier d’Architecture Michel Remon (Fransa), Jestico+Whiles+Associates (Birleşik Krallık), Zarhy+StudioPEZ Architects (İsrail- İsviçre) ekipleri finalist olarak seçildi.

120’nin üzerinde bilim insanı ve mühendisin çalışabileceği bir mekan olacak olan yeni laboratuvar binasında fizik, biyofizik, nöral mühendislik, moleküler elektronik ve araştırma alanlarına hizmet edecek 12 araştırma laboratuvarının yanı sıra ofisler ve kamusal mekanlar yer alacak.

Atelier d’Architecture Michel Remon

Ekibin konsepti, binayı sararak bir deri görünümü yaratan dikey çizgilerin matrisinden oluşuyor. Strüktür doğal ışığın kontrolünü sağlıyor ve iç mekan-dış mekan oranlarını dengeliyor. Görsel olarak yapıda pencere ve kapı yok. Dalgalı cephe binayı sarıyor. Enerji verimliliği için geliştirilen çözümler arasında güneş enerjisini optimize eden özel bir cam, doğal havalandırma, güneş panelleri ve bir yağmursuyu toplama sistemi yer alıyor.

Jestico+Whiles Associates

Taştan oyulmuş tasarımın dikdörtgen formu, bağlam, iklim ve yapının iç fonksiyonlarıyla geliştirilmiş. Keskin kavisli girintiler girişi biçimlendiriyor ve doğu girişini gösteren bir baca oluşturuyor. Cephenin şekli, DNA iplikleri arasındaki Holiday bağlantısından ilham alıyor. Beyaz fiberglastan oluşan cephe, beton yağmur koruma panelleri ile güçlendirilmiş. Ekip, hareketli donanımın hızını kontrol ederek elektrik tüketim maliyetleri azaltmayı öneriyor.

Zarhy+Pez

Cam cephesiyle öne çıkan tasarımda cam, ikinci bir beyaz deri ile korunuyor. Dikey ve yatay bileşenlerin yapının ana strüktürü ile iç içe geçmesiyle çok fonksiyonlu bir grid cephe oluşturulmuş. Konseptte cam yüzeyler gün ışığından faydalanmayı maksimize ediyor ve binanın içindeki ısı dengesini ayarlıyor. Konforlu çalışma mekanlarının yaratılabilmesi için ise bina, kışın kullanılmak üzere pasif ısıtma sitemleri ve yazın kullanılmak üzere güneş kırıcılarla donatılmış.