Her türlü faaliyet alanında olduğu gibi ticari faaliyetlerde de teknolojik ve güncel gelişmelerin takip edilmesi gerekir. Bu gelişmelerden biri de e fatura uygulamasıdır. Faturaların elektronik ortamda kesilmesini sağlayan bu sistem işletme maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlanacağı gibi fatura arşivinin takip edilmesi de çok kolay olacaktır.E fatura, faturaların internet bağlantısı kullanılarak elektronik ortamda hazırlanmasını ifade eder. Hazırlanan bu faturalar, fatura sahibi ile paylaşılabileceği gibi pratik şekilde takip de edilebilir. Herhangi bir baskı aracına ihtiyaç duymadan hazırlanan bu fatura sistemi 1 Eylül 2013 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Söz konusu tarihten bu zamana kadar da işletmeler bu sistemin avantajından yararlanır.Günümüzde
e fatura sistemine geçiş tüm firmalar için zorunlu değildir. Fakat ilerleyen dönemde tüm işletmelerin bu sistem aracılığı ile faturalarını kesmesinin zorunlu olacağı yönünde çeşitli çalışmalar vardır.
e Fatura kullanmanın avantajları nelerdir?
E fatura, bünyesinde barındırdığı birçok avantaj nedeniyle çok sayıda firma tarafından tercih edilir. Sistemin en büyük avantajı, fatura işlemlerinin çok hızlı şekilde yürütülmesini sağlamasıdır. Pratik şekilde faturalarını kesen firma, faturayı anında müşterisi ile paylaşabilir. Bunun yanında faturanın arşivlenerek ilerleyen dönemde geçmişe dönük kayıtların da incelenmesi çok daha pratik bir hal alacaktır.Sistemin işletme için sağladığı avantajlardan biri de düşük maliyetle işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Elektronik fatura sisteminden yürütülen işlemler baskı, postalama ya da arşiv giderlerini ortadan kaldırır. Belgelerin karşılaştırılması ya da eşleştirilmesine ihtiyaç duyulduğunda işlemlerin yapılması çok daha kolay olacaktır.E faturanın faydalarından biri de müşterilere sağladığı güvendir. Elektronik fatura sistemini kullanan işletmelerin hata yapma ihtimali çok daha düşüktür. Bu da işletmede işlerin yürütülmesi için büyük kolaylık sağlar. Ayrıca ortada basılı fatura olmadığı için e fatura sisteminin doğaya katkı sağladığını da söyleyebiliriz. Doğa dostu olan bu uygulama ile kâğıt israfının önüne geçebilirsiniz.
e Fatura başvurusu nasıl yapılır?
E fatura sistemine geçmek için işletmenizin vergi kimlik numarası ve istenen diğer bilgiler ile Gelir İdaresi Başkanlığı'na müracaat etmeniz gerekir. Bu müracaatı şahsen vergi dairesine yapabileceğiniz gibi GİB web sitesinden de yapabilirsiniz. Gerekli incelemenin yapılmasını müteakip kısa süre içerisinde işletmenizi e fatura sistemine geçirebilirsiniz. Sistemin işleyişi ve e faturaların nasıl kesileceği ile ilgili GİB web sitesindeki eğitim videolarını inceleyebilirsiniz.