İnsanların aklında kolajen nedir sorusu bulunuyor. Kolajen; vücut adına hayati önem taşıyan bir protein olarak tanımlanabilir. Vücudun sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanı sıra, ilk sırada deri ve kemik olmak üzere kendisine çok sayıda organda yer bulur. Biyoloji derslerinden aşina olduğumuz üzere yapısal proteindir. Dokuları tıpkı bir yapıştırıcı gibi bir arada tutmasıyla ne kadar önemli bir protein olduğunu belli eder.Kolajen nedir sorusuna vücut yapısını koruyan temel madde cevabı verilebilir. Bunun yanı sıra, kolajen; vücutta çokça bulunur. Fakat, kolajen üretimi bilhassa yaşa bağlı olarak azalır. Bu yüzden, bazı insanların kolajen takviyesi almalarına rastlanır.
Kolajen Kaça Ayrılır?
İnsan vücudunda farklı kolajen moleküllerine rastlanır. Her birisi temelde bağ dokusu yapısını korumakla yükümlüdür. Ancak, yine de kendilerine özgü görevleri de vardır. Kolajen türleri; şu şekilde tanımlanabilir:- Tip1 kolajen: İnsan vücudundaki kolajenin yüzde 90’ı Tip1 kolajen olarak ifade edilir. Deri, diş ve kemik yapısının sağlam bir şekilde kurulmasını mümkün kılar.
- Tip2 kolajen: İnsan vücudundaki eklemlerde bulunan elastik kıkırdakta bol miktarda Tip2 kolajene rastlanır.
- Tip3 kolajen: İnsan vücudu adına önemli olan bir diğer protein olarak tarif edilebilir. Organ, kas ve damar yapılarında Tip3 kolajene rastlanır.
- Tip4 kolajen: Cilt için önemlidir. Çünkü, cilt katmanlarında yer alır.